Lärande som sker i rörelse

30 november 2019 Mikael Barani
Lärande som sker i rörelse

Har du någonsin tänkt på hur mycket enklare livet med familjen blir när man är ute? Oavsett om det rör sig om skogen på sommaren eller i pulkabacken på vintern så blir tillvaron lite mer… hanterlig. 

Visst, man måste se till att barnen är säkra, men det blir inte lika mycket sura miner och ”aja-baja”. Tvärtom så är det nästan om om att vi människor är anpassade till ett liv ute i grönskan – inte så konstigt med tanke på att vi var jägare och samlare i hundratusentals år. 
Vi hittar helt enkelt hem när vi är ute och rör på oss. Både fysiskt och mentalt känner vi oss fria och mer avslappnade. Ja detta är naturligtvis en generalisering, men med tanke på den ökande turismen ut i fjäll och skog så verkar vi vara något på spåret.

Dock lever i i det postindustriella samhället, vilket förklarar varför vi fortfarande envisas med att jobba och utbilda oss i fyrkantiga rum där räta linjer dominerar. Snacka om att vara i en miljö som inte är särskilt stimulerande för sinnena. 
Ändå förväntas vi vara kreativa och känna oss inspirerande på våra arbetsplatser och lärandemiljöer.

Istället borde vi ha tillgång till frodig grönska (ja, lite svårt på vintern förstås) så att vår fantasi hela tiden kittlas.

Som tur är så är detta i varje fall en möjlighet för vår framtid: Barnen. Det är trots allt våra små som en dag ska ta över efter oss.

Skolverksamheter som Skabersjöskolan har förlagt en stor del av lärandet utomhus, så att barnen får marineras i frisk luft och mycket rörelse.
På denna skola i Svedala arbetar man med Friluftsfrämjandets pedagogik ”I ur och skur”. Det betyder bland annat att man ägnar sig åt ett upplevelsebaserad lärande där man får barnen att känna ett nära band till miljön omkring sig.

 

Fler nyheter