Virussanering råder bot på farliga bakterier

30 april 2022 william eriksson

editorial

För den som är äckelmagad, eller åtminstone har ganska grov bacillskräck, kan det kännas ganska äckligt bara att vidröra vid någonting som rörts av många människor tidigare. Som till exempel dörrhandtaget till den offentliga toaletten. Tänker man lite på hur många som faktiskt har rört vid ett sådant objekt så är det lätt att utveckla den där bacillskräcken om man inte redan hade den. Då kan det kännas ganska skönt med en flaska desinfektionsmedel att ha till hands.

Det handlar med andra ord om sanering. Virussanering för att vara exakt. För att förhindra att någon med ett förkylningsvirus sätter sin otvättade hand på handtaget. Eller, snarare att förhindra att viruset fäster sig där och sedan hoppar över till någon annan. För det krävs inte särskilt mycket för att sprida ett virus. Fråga bara Wuhan. Nej, det är därför otroligt viktigt med virussanering. I värsta fall kan det bli en pandemi som slår mot hela världen.

 

virussanering

 

Hitta tips på nätet

Men man behöver faktiskt inte tänka så stort som pandemier för att motivera virussanering. Det räcker med att tänka på den person som kommer efter dig. Därför är det till exempel viktigt att en tandläkare verkligen steriliserar och gör rent instrument och patientstol efter att hen har undersökt en person. Annars är risken att bakterier och virus sprids vidare. Men genom virussanering kan sådant där undvikas ganska enkelt. Till och med enklare än du tror.

Det bästa sättet att sanera är förstås med desinfektionsmedel. Alkohol är förstås en klassiker. En tidlös metod som fungerar i alla lägen. Men söker du runt lite kan du säkert hitta även andra alternativ som också fungerar. Viktigt är förstås också hur du använder det. Är du osäker finns det garanterat massvis med tips på nätet. Eller så kan du ju alltid slå en signal till Anders Tegnell. Han vet säkert.

Fler nyheter