Varför man stormsäkrar sin markis

17 september 2020 patrick pettersson

Den svenska sommaren är känd för att ha en väldigt varierande väderlek. Det kan variera från vindstilla och soligt till nästintill stormbyar med regn och åska. Ibland kan det svänga på bara några timmar. Och så är det både under dagen och under natten. Därför kan det också vara så att man går till sömns med en typ av väderlek och vaknar upp till en helt annan.

Eftersom man inte alltid är vaken eller hemma när vädret skiftar så behöver man ha en ordentlig plan för vad som händer vid väderväxlingar. Allt man använder sig av utomhus behöver därför kunna tåla ett kraftigt skyfall och kraftiga vindar som också kan komma från olika håll. Har man något som vinden kan komma under så att det blir ett vindfång, då är det extra viktigt att det inte kan blåsa iväg.

 

Fästa i marken

Vid ett långvarigt, kraftigt regn eller en storm så kan det mesta utomhus påverkas negativt. Men det som lättast kan blåsa iväg är det som inte väger så mycket eller som vinden kan komma under. En anordning utomhus som faller under båda dessa kriterierna är markiser. 

Speciellt om man använder dem som extra uterum till sin husvagn eller husbil. Markiser är en anordning som man nyttjar för att få skydd mot sol och regn. En lätt konstruktion som består av rör och tyg. Eftersom portabla markiser inte har ett ordentligt fäste i en vägg eller ett tak, så finns det endast en plats som de kan fästas i ordentligt – marken. När man gör en stormsäkring markis så använder man sig därför av ordentliga markfästen som hindrar markisen från att blåsa bort vid kraftiga vindar.

 

 

Följa sin bruksanvisning

Vid köp av anordningar som ska användas för att stormsäkra sin markis är det viktigt att man följer installationsanvisningarna för produkten. Det spelar dock ingen roll hur bra stormsäkring man använder sig av om inte markens skick passar för anordningen. Det är något att tänka på om man har en mycket sandig eller blöt mark. Men även om det är väldigt bergigt. 

Vid sådana förhållanden kan det krävas ytterligare behov av markfästen. I absolut värsta fall kan man till och med bli tvungen att helt och hållet undvika att sätta upp en markis. Man vill inte riskera att markisen blåser sönder. Det är är nämligen slöseri med pengar. Men framförallt kan en dåligt fäst markis utgöra en säkerhetsrisk för förbipasserande personer och fordon.

Fler nyheter