Skåda fåglar från båt

11 april 2019 Matilda Olsson
Skåda fåglar från båt

Som fågelskådare har man ofta en lång lista av fåglar som man drömmer om att någon gång få se. Ibland har man tur att de dyker upp i närheten av där man bor, i andra fall får man vara beredd att resa en bit för att ta sig dit där de förekommer naturligt. Vissa fåglar trivs bäst i miljöer nära vatten och håller därför till på öar och andra ställen som är vattennära. Därför är det populärt att göra utflykter med båt för att kunna komma åt att se dessa fåglar på nära håll, antingen med marinkikare eller kanske om man har teleobjektiv ifall man är fotointresserad.

För att åka på en sådan resa kan man ofta åka med en organisation som anordnar guidade resor. Då slipper man att ordna med så mycket själv utan kan i lugn och ro bli guidad till de bästa ställena för att spana på fåglar. Är man mer äventyrlig kan man förstås också anordna resan själv vilket kan kräva lite mer jobb med att boka in sig på båtturer och liknande.

Man bör dock hålla koll på när på året det är som bäst att åka iväg för att skåda efter fåglar. När flyttfåglarna återvänder på våren är till exempel ett bra tillfälle för att se många fåglar då de ofta samlas i stora klungor.

Det är inte alltid man måste åka iväg på någon lång tur utomlands för att få se mer exotiska fåglar. Beroende på vart i landet man bor behöver man kanske inte åka så långt då även många fåglar av de lite ovanligare slaget kan passera. Vissa fågelstationer sätter ut nät vid den här perioden för att fånga upp och märka fåglar och ofta kan man då få komma dit och titta, vilket gör att det lönar sig att hålla utkik efter när detta brukar ske.

Fler nyheter