Sidohängda fönster, en svensk klassiker

28 juli 2021 patrick pettersson

När det kommer till fönster så är nog klassikern sidohängda fönster den modell som passar bäst till svenska villor. Framför allt den klassiska svenska trävillan. Det är något romantiskt och tilltalande över fönster som öppnas utåt.

Kanske tänker du på morföräldrarnas ställe på landet. Där du öppnade upp fönstret ljumma dagar och lät fåglarnas kvitter vara det som väckte dig på morgonen. När gardinerna rörde sig sakta i brisen och du kunde känna doften av blomstrande ängar.

Svenska klassiska träfönster som var bevarade i generationer. Då kanske det var den där metallhaspen som höll fönstret i schack när det blåste. Väljer du sidohängt i äkta trä kan du återfå känsla av svunna tider.

Låt fönster bli husets själ

Fönster är en avgörande del i stilen. Ett klassiskt fönster sidohängt, som är i äkta furu, kommer följa huset i generationer. Vill du få ännu mer karaktär ska du välja till spröjs. Spröjs gör sig perfekt mot en lantlig stil.

Träfönster kräver en del underhåll men är väl värt när de åldras med stil. Välj fönster som har miljö-och rättviseklassningar. Det kan vara exempelvis FSC-märkning. På så sätt vet du att trä som används är hållbart.

Färger på fönsterkarmar gör skillnad. Klassiskt vitt passar alltid men du kan i regel måla om. Då kan du välja en färg som passar mot huset. Exempelvis var det vanligt med brunt mot gult tidigare.

Storleken spelar roll

För mer ljusinsläpp kan du välja större partier. Det finns sidohängda fönster som har upp mot fyra rutor. Stora vackra fönsterpartier gör stor skillnad. Det går också att öppna upp genom att installera ett smalare och mindre fönster.

Ska du ha stora fönsterpartier kan du ibland välja att kombinera sidohängda öppningsbara fönster med fasta fönster. Det är ett sätt att isolera bättre och fasta fönster kan vara billigare att montera.

Fler nyheter