Rotfyllningsbehandling: Allt du behöver veta

08 augusti 2022 Helen Johansson

editorial

Sök för din tandvärk

Om du har tandvärk är det troligt att du behöver en rotfyllning. En rotfyllning är ett tandvårdsförfarande som behandlar infektioner i tandmassan. Det utförs av en tandläkare och tar vanligtvis ett eller två besök att genomföra. I det här blogginlägget diskuterar vi allt du behöver veta om rotfyllningar: vad de är, hur de fungerar och vad du kan förvänta dig under behandlingen. Vi ger också några tips för att hålla dina tänder friska efter att rotfyllningen är klar!

Före rotfyllningen tar din tandläkare röntgenbilder för att fastställa var infektionen finns. När de har hittat infektionen kommer de att söva området runt tanden med lokalbedövning. Därefter använder de en borr för att skapa en öppning i tanden så att de kan komma åt den infekterade massan. Därefter rensar de ut den infekterade vävnaden och fylla tanden med ett specialmaterial. Slutligen förseglar de tanden och placerar en tillfällig fyllning.

Efter rotfyllningen kan du uppleva ett visst obehag och ömhet i området. Detta är normalt och bör försvinna inom några dagar. Din tandläkare kommer troligen att ordinera smärtstillande läkemedel för att hjälpa dig genom denna period. De kommer också att boka ett uppföljningsbesök för att kontrollera dina framsteg och ta bort den tillfälliga fyllningen.

Tandläkare

Förebygg genom god munhälsa

Sammanfattningsvis, tandpulpa är det innersta lagret i tanden. Det innehåller blodkärl, nerver och bindväv. Om denna massa blir infekterad kan det orsaka mycket smärta. Rotfyllning är ett sätt att avlägsna den infekterade massan och rädda tanden.

Rotfyllning tar vanligtvis ett eller två besök att genomföra. Under det första besöket rengör tandläkaren den infekterade massan och förseglar tanden. Vid det andra besöket kommer de att kontrollera att infektionen har försvunnit och fylla tanden med en permanent fyllning.

Efter rotfyllning är det viktigt att du tar väl hand om dina tänder. Detta innebär att du borstar och använder tandtråd regelbundet och att du besöker tandläkaren för kontroller. Med rätt vård kan din rotbehandlade tand hålla hela livet!

Det här är allt du behöver veta om rotbehandling! Om du har några frågor kan du kontakta din tandläkare i Järfälla. Tack för att du läste!

Fler nyheter