När och hur används en membranpump

19 januari 2023 Staffan Ehrlin

editorial

När och hur används en membranpump

Letar du efter en effektiv och kostnadseffektiv pump som kan hantera ett brett utbud av leveransbehov av vätska, gas eller ånga? En membranpump kan vara den perfekta lösningen för ditt företag. Membranpumpar är tillförlitliga, mångsidiga utrustningar som ger en jämn produktion under varierande inloppstryck och flödesförhållanden. I det här blogginlägget kommer vi att gå igenom vad en membranpump är och hur den fungerar. Dessutom diskuterar vi när man ska använda en membranpump jämfört med andra typer av pumpar samt viktiga överväganden om du planerar att installera en sådan i din anläggning. Så låt oss komma igång!

En membranpump är en positiv förflyttningspump, vilket innebär att den fungerar genom att fånga upp en fast volym vätska och sedan tvinga ut den fångade volymen genom utloppet. Detta kan ske med hjälp av antingen luft eller elektrisk kraft. Den instängda volymen kallas ”pumpkammaren” och när den komprimeras skapar den ett positivt tryck på pumpens utloppssida. Trycket kan justeras genom att ändra antingen den luft- eller elkraft som används för att komprimera pumpkammaren.

pumpservice - pumpar Stenungssund

Används bland annat inom vattenrening

Membranpumpar används ofta i många olika tillämpningar, t.ex. industriell vattenrening, livsmedelsbearbetning, läkemedelstillverkning och kemisk dosering. De används också i medicinsk utrustning och i laboratorier. Membranpumpar är att föredra för dessa tillämpningar eftersom de kan leverera exakta flöden med lågt tryck och kan användas för alla typer av vätskor, gaser eller ångor.

När du väljer en pump för dina behov är det viktigt att ta hänsyn till skillnaderna mellan membranpumpar och andra typer av pumpar. Till exempel är centrifugalpumpar billigare än membranpumpar, men de klarar inte av tryckvariationer och kräver mer underhåll. Dessutom är kolvpumpar bra för högtrycksapplikationer, men de kan vara bullriga och dyra att installera.

Om du bestämmer dig för att installera en membranpump i din anläggning finns det flera viktiga saker att tänka på. Kontakta ett lokalt företag redan idag. de känner bäst till omständigheterna som gäller för dig och ditt företag. PPL är ett sådant företag och du hittar deras utbud här: https://www.pump-pyrolysteknik.se/pumpservice-stenungsund/.

Fler nyheter