Med handgjorda inbindningar får boken ett skinnband

25 april 2022 patrick pettersson

editorial

När man talar om bokbinderi betyder det att man sammanför, och troligtvis trycker, flera ark till en bok eller ett häfte. De hantverksmässiga inbindningar som förr alltid gjordes för hand är numera oftast ett jobb för maskiner. Men det finns traditionella hantverkare kvar.

Det krävs fortfarande stor kunskap om inbindningar för att resultatet ska bli bra trots att det görs av maskiner. Utan en kunnig bokbindare blir det inte så vackra resultat. I denna värld man lever i ska allt gå fort och alla upplagor ska ske i massproduktion. Knappast ett gediget hantverk.  


Ge ut en egen bok

Att ge ut sin första bok är ett minne för livet. Det ingår mycket möda och tid i arbetet med att skriva en bok. Tänk dig att du kan få den inbunden i ett så kallat skinnband. Ett sådant kan täcka hela eller delar av boken i skinn. Ett vackert ornament kan dessutom förgylla det. 

Ju mer man känner till om bokbinderi och forna tiders hantverk inom området, desto vackrare kan resultatet bli. Har man ekonomisk möjlighet kan det därför finnas en chans att få boken inbunden för hand. Det får man betrakta som en gåva till sig själv, då det kan kosta en slant. 

 

Inbindningar

 

Arbetsmoment för inbindningar

Oavsett om man ska binda in en bok i skinnband eller ej förekommer vissa moment. Först ska det falsas. Det vill säga att arken viks till det önskade formatet. Man kan tänka att det är som att man viker ett A4 på mitten. Det skapas då fyra olika sidor som det kan finnas text på.  

Därefter ska sidorna sorteras och läggas ihop i rätt följd. Försättsblad ska in och klä insidan av pärmarna. Det bildar på så sätt första och sista sidan i en bok. Sedan väntar häftning, skärning, inhängning och överklädning. Sist kommer orneringen. 

Fler nyheter