Downlights LED – en modern takbelysning

13 juni 2022 jonas olsson

editorial

Takbelysning är en central del av hemmet, men det betyder inte att det bara finns en enda sorts lösning på taklampa. Tvärtom – det finns massor av olika lösningar och alla har sina fördelar och nackdelar. Kanske kommer man ihåg tiden då alla skulle ha stora fluffiga rislampor hemma. En del har det fortfarande och det kan nog vara snyggt, men rislampan är också en dammsamlare. Med en sådan belysning ska man tycka om att gå runt med dammvippan hemma. 

Ett annat alternativ är att köra retro och skaffa sig en stor klargul plastlampa från sjuttiotalet. Det kanske passar in i vissa hem, men de flesta hem har lämnat 1900-talet och fått en mer modern design som kräver lite fräschare snitt och färger. 

 

DOWNLIGHTS LED

 

Med en känsla av lyx

I 2000-talets hem har många anammat en designstil som ibland kallas för den moderna nordiska stilen. Snygga former och ljusa färger kombineras till en stilren och sval miljö som många trivs med. Den nordiska inredningen andas enkelhet, lätthet och en liten känsla av lyx. Med LED-teknikens intåg på marknaden så har designinriktningen också hittat sin bästa bundsförvant som på många sätt fulländar kompositionen – downlights. 

Downlights är en diskret taklampa som fälls in i taket. Konstruktionen gör att lampan antingen försvinner helt och endast ljuset strålar ner, eller att endast en riktbar spotlight sticker ut. Titta gärna in på ledmegastore.se för att få inspiration. Den bästa lampan är den lampa som inte syns!  

Det är vanligt att kombinera downlights med en dimmer. Med en enkel vridning så kan vardagsrumsbelysningen justeras till ett mjukt ljus som passar bra för ett samtal över en kopp te vid soffbordet, eller skruvas upp till lite skarpare ljus när man behöver se saker tydligt i badrummet. Det finns dock ingen anledning att begränsa sig till inomhus – många downlights sitter utomhus och ger en lyxig känsla till bubbelbadet eller badtunnan. 

Fler nyheter