Det perfekta ljudet

20 maj 2019
jonas olsson
Det perfekta ljudet

En sak den annars lite virriga filuren Farbror Barbro ur NileCity hade rätt med är att det fram till idag fortfarande inte finns några genvägar till det perfekta ljudet. För en komplett och fulländad ljudupplevelse är ljudteknik och utrustning allt. Viktiga är högtalare, förstärkare, bas och inte att förglömma, ljudkablarna. En riktigt bra högtalare kommer inte till sitt fulla esse om man snålar på kabelkvalitén. Kablar kan komma i olika material, där koppar, guldplatering och självklart den bästa ledaren, rent guld, står i högst aktning. Vare sig man hyr eller köper sin utrustning, finns specialister att vända sig till för att få tag i bra ljudteknik i Falun.

 

 

Frossa i ljudupplevelse

Att lära sig att uppskatta ett bra ljud är precis som att lära sig att uppskatta fina smaknyanser. Att sitta i en lokal med ett bra ljudsystem är för musikälskaren som för konnässören att gå på en gourmétkrog. Medan ett taskigt ljudsystem riktigt kan skära i den fintoniga lyssnarens öron, finns det också de som kan lyssna på sin musik ur en knagglig bilstereo. Och det finns de som äter köttbullar på burk också, utan problem. När man väl har börjat leta efter nyanser och söker sig till högre upplevelser, kan det vara svårt att nöja sig med burkmat och bilstereos. Man vill ha mer.

 

Placera utrustningen

Mycket handlar också om placering av utrustningen i lokalen. Det gäller att få till rätt vinklar för ljudvågorna att mötas och studsa på, och rätt storlek på utrymme för rätt system. Med träning kan man öva upp sin förmåga att identifiera brister i ljuduppsättningen. Det gäller att fokusera alla sinnen och att också skapa den atmosfär som krävs i sitt ljudutrymme för maximal uppskattningsmöjlighet. Man måste prova sig fram, hitta sina preferenser, och sist men inte minst testa alla sina favoritsounds för att se till att varje låt kan njutas till fullo.

Fler nyheter