Delikat mat från kontinenten

14 mars 2020 jonas olsson
Delikat mat från kontinenten

Har du just vaknat en söndag morgon efter en otroligt trevlig helg. Osökt kommer du att längta efter lite söndagsmat och du funderar på vilka pizzerior du har i närheten. Söndagar är garanterat den dagen då flest svenskar längtar efter och äter pizza. Men den delikata maträtten från södra Europa är betydligt finare och värd ett bättre namn än så. Väl tillagad, på en krispig botten, med lyxig ost och fina pålägg – få maträtter kan göras så bra som en riktigt fin pizza. Det finns ju en anledning till att antalet pizzerior i Stockholm är så enormt, ja i hela Sverige faktiskt.

 

Det var en gång för länge sen

De första pizzeriorna gjorde sitt intåg i landet redan under efterkrigstiden och 50-talet men den första riktigt kända pizzerian öppnade i Stockholm 1968. Från början var det mest festmat men med tiden försvenskades den och blev mer av ven vardagsmat. Idag finns knappast en stad i riket som är utan minst en pizzeria, gärna fler än så. Vill du äta riktigt fin och god pizza så finns även finare restauranger. En vedugnsbakad pizza med riktigt italienska tillbehör som fina tomater och torkad skinka är idag riktigt lyxig mat och återfinns på flertalet pizzerior i Stockholm och större städer i landet.

 

 

Vacker mat med fina råvaror

Har du tänkt på hur vacker och aptitretande en alldeles nygräddad pizza kan vara. Lagom guldbrun med luftiga bubblor i den krispiga kanten. Med seg och lyxig mozarellaost och gärna färska grönsaker på toppen – grön och krispig ruccola, strimlad gurka och en kall sås. Till pizzan väljer du att avnjuta din favoritdryck och njutningen är optimal. Smak sensationerna kan vara många, välplanerade och också oväntade. Nya recept och innovativa kontraster växer fram och du kan idag finna en uppsjö av vegetariska, fina alternativ i komplement till den klassiska Vegetarianan.

 

Fler nyheter