Allt du behöver veta om mobilkranar

27 september 2022 Helen Johansson

editorial

En viktig utrustning

Mobilkranar syns ofta på byggarbetsplatser och i andra industriella sammanhang, men vad är de egentligen och hur fungerar de? I det här blogginlägget ger vi dig en snabbkurs om mobilkranar och svarar på alla dina brännande frågor. Läs vidare för att lära dig mer!

En kran med många användningsområden

Vad är en mobilkran?
En mobilkran är en typ av kran som är monterad på ett krypchassi eller en plattform med hjul. Mobilkranar används för en rad olika uppgifter, bland annat för att lyfta och flytta tunga föremål, överföra last från en plats till en annan och riva strukturer.

Hur fungerar en mobilkran?
En mobilkran består av tre huvuddelar: basen (eller ”chassit”), bommen och förarhytten. Chassit är den del av kranen som vilar på marken och innehåller motor, växellåda och andra mekaniska komponenter. Bommen är kranens långa arm som används för att lyfta tunga föremål; den är fäst vid chassit via en vridskiva. Förarkabinen är placerad vid basen av bommen och innehåller kontroller som gör det möjligt för föraren att hantera kranen.

image

Vilka är några säkerhetstips för att använda en mobilkran?
Att köra en mobilkran kräver mycket skicklighet och utbildning. Men det finns också några allmänna säkerhetstips som alla bör följa när de använder eller arbetar i närheten av en mobilkran. Några av dessa tips är bland annat följande
– Bär alltid rätt säkerhetsutrustning, inklusive hjälm, skyddsglasögon och stövlar med ståltå
– Överskrid aldrig kranens nominella kapacitet
– Var alltid medveten om din omgivning och vet var närliggande kraftledningar finns
– Försök inte flytta laster som är större eller tyngre än vad kranen är konstruerad för att hantera
– Signalera tydligt till operatören när du flyttar laster på plats
– Om något går fel ska du inte försöka åtgärda det själv, utan alltid kontakta utbildad personal för att få hjälp
Genom att följa dessa tips kan du bidra till en säker arbetsmiljö för alla inblandade.

Mobilkranar är en viktig utrustning i många branscher idag. Genom att förstå hur de fungerar och följa några grundläggande säkerhetsföreskrifter kan du bidra till en säker och produktiv arbetsmiljö för alla inblandade. Kika gärna in hos http://www.vigoandersson.se/ om du är i behov av mer information eller av att hyra en kran! Tack för att du läste!

Fler nyheter